Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Той подчерта, че той самият е привърженик на по-строгите мерки, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи. Трябвало обаче да се мисли и за икономиката.

По думи на проф. Начев в момента е постигнат баланс, но трябва да се увеличи контролът върху ограниченията.

Той посочи, че съгласно математическите модели на края на третата седмица трябва да има резултат от мерките.

Отшумяване на пандемията - най-рано през април

Отшумяване на пандемията - най-рано през април

Това прогнозира математикът Николай Витанов

Проф. Начев заяви, че в УМБАЛ "Св. Екатерина" има 30 легла и за момента няма недостиг на персонал. Той подчерта, че възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. По негови думи трябвало да се чакат здравни кризи, за да се повишат заплатите на медиците.

По думи на проф. Начев в неговата болница е имало заразени медици, но всички вече са се излекували.

Според него финансирането на здравеопазването е сбъркано, както по отношение на това, което плаща НЗОК, така и по отношение на това защо го плаща - за отчетена дейност, която не е ясно дали е извършена, а не за качествено свършена работа.

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Няма да има човек, който да не се е срещал с вируса

Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но те изтичат като вода в пясък, отбеляза той.

Проф. Начев изрази надежда, че парите за следващата година, предназначени за борба с пандемията, няма да "изтекат", защото са разписани стриктно правилата, по които ще се отпускат.

По негови думи рискови са хората със сърдечни проблеми, тъй като коронавирусът предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове на сърцето. Той посочи, че индиректно вирусът вреди и на сърцето.

Медикът заяви, че е добре на третия месец след оздравяването да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Той препоръча на хората със сърдечносъдови заболявания, които не са заразени с коронавирус, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, незабавно да се консултират с лекар.

Проф. Начев посочи, че заради пандемията пациентите масово отлагат профилактичните си прегледи, което води до влошаване на състоянието им.

Д-р Симидчиев: Не можем да очакваме за 10 дни да се промени смъртността

Д-р Симидчиев: Не можем да очакваме за 10 дни да се промени смъртността

Трябва над 99% от хората да спазват мерките