Енергийната система е стабилна. Засега не се налага спиране на износа на ток. Това заяви министърът в оставка Теменужка Петкова по време на брифинг в енергийното министерство във връзка с кризисната ситуация в потреблението на ел.енергия в последните студени дни.

"Предприели сме всички мерки и работим за това българските потребители да са защитени в максимална степен", заяви Петкова.

Тя увери, че режим на тока няма да има и изтъкна, че работят за това да не се стигне до подобни ситуации. Петкова заяви, че понеже сме част от енергийния пазар на съседите ни, страната ни - в лицето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), следи ежечасно случващото се около нас.

За преодоляване на кризисната ситуация вчера са проведени разговори с ЕК да бъде разрешено част от количествата електроенергия, които ТЕЦ Марица изток 2 и АЕЦ Козлодуй трябва да осигуряват за търговия на борсата, да бъдат пренасочени към обществения доставчик, поясни още министър Петкова. 

В момента се очаква официалният отговор от Брюксел. По думите на енергийния министър тази мярка е временна и количествата ще бъдат компенсирани на следващ етап след нормализиране на ситуацията.

Електроенергийната система на страната е стабилна и мощностите работят на 100%, увери още министърът на енергетиката в оставка.

Вчера е бил достигнат максимален товар за последните 20 години - 7679 мегавата. В две от предприятията, които имат договори за поддържане на студен резерв - ТЕЦ Русе и ТЕЦ Бобов дол, за кратко е имало проблем заради замръзнали въглища. Вчера след 17.00 часа ТЕЦ Бобов дол влезе в паралел, а работата на ТЕЦ Русе се нормализира в момента.

Румъния отказала доставка на електроенергия за България

Румъния отказала доставка на електроенергия за България

Страната ни е поискала спешна помощ заради проблеми със системата

Петкова обясни, че страната ни внася и изнася ток към Гърция и Сърбия, Румъния и Турция, а само изнася за Македония.

Петкова информира, че е възложила на ЕСО да изготви анализ за това дали се налага страната ни да спре износа на електроенергия.

Поисканата и отказана от румънска страна помощ за внос на електроенергия у нас не е основание за изграждане на нова мощност, коментира енергийният министър. По нейните думи това е нормална практика между държавите при екстремни ситуации и тя е регламентирана в правилата на асоциацията на енергийните оператори в Европа ENTSO E.

Днес България също е отказала подобна помощ за Турция заради усложнената обстановка у нас.

776 населени места в страната са без ток

776 населени места в страната са без ток

Най-тежко е положението в община Търговище

Според шефа на ЕСО Иван Йотов цялостно спиране на износа би се наложило единствено като превантивна мярка, ако всички други наши съседи направят постъпления за ограничаване на износа на електроенергия към нашата страна или се случи авария или друга извънредна ситуация.

Той уточни, че конкретно Гърция спира от утре в полунощ износа на електроенергия.

Ако се наложи, ЕСО ще предложи ограничаване на експорта и от България, за да се гарантира максимално вътрешното потребление, коментира изпълнителният директор на оператора Иван Йотов.

С потребление от 16 млн. куб. метра природен газ вчерашният ден също отбеляза рекорд. Доставките са ритмични и няма място за притеснение, коментира министър Петкова.

Тя припомни също, че подземното хранилище в Чирен в момента разполага с повече от 340 млн. куб. м. активен газ. Добивът на въглища също се движи в нормални параметри и без сътресения.

Министър Петкова коментира и необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност - теза, лансирана от левицата във връзка с кризата с тока.

"Такава нова мощност може да бъде изградена единствено и само на базата на един икономически обоснован проект, не на базата на това да си поръчаш реактори, да нямаш договори и да не знаеш колко ще струва централата, къде ще продаваш енергията и на каква цена", заяви Петкова.

Най-голям дял в производството на електроенергия във вчерашния пиков ден и към настоящия момент е на кондензационните централи - 47-48%, след което следва АЕЦ "Козлодуй" с близо 28 на сто и ВЕЦ-овете на НЕК - с 8%, топлофикациите са с приблизително 6%.

Добивът на въглища - се извършва в нормални параметри. Всички доставки на въглища за централите в Маришкия басейн са ритмични и не е налице проблем с доставките на въглища. Нямало населени места без електрозахранване с изключение на района на Вакарел, където 362 абоната са без електричество.

"Националният щаб показа, че държавните институции работят в много добра организация и синхрон", коментира още Петкова действията от последните дни около засегнатите трафопостове в Североизточна България.