Не, няма да одобрим Преговорната рамка на РСМ и Албания в този й вид. Такъв беше лаконичният отговор премиерът Стефан Янев на въпроса за предстоящата среща утре в рамките на делегацията на Република Северна Македония у нас. В студиото на БНТ Янев обясни, че България не е в ситуация да отстъпи, нито да прави компромиси в позицията си. Действията на служебното правителство са в рамката, гласувана от Народното събрание. "Имаме ясни насоки", посочи Стефан Янев. Той обаче е оптимист за това, че служебното правителство може да допринесе за положително развитие на взаимоотношенията между двете страни и следващите управляващи и Народно събрание да стъпят върху такава основа.

Зоран Заев пред МИА: С България няма да говорим за нашата идентичност и език

Зоран Заев пред МИА: С България няма да говорим за нашата идентичност и език

Думите му са преди визитата в София

Служебният премиер коментира и днешното уволнение на шефа на ДАР Атанас Атанасов като последователно действие от страна на правителство по назначаване на професионалисти. Това е единственият критерий. Янев отхвърли тезата на Атанасов, който вижда в уволнението си "дългата ръка на Кремъл": Аз мога да посоча други посоки, дори и други столици." Стефан Янев обаче не пожела да продължи с конкретика. Иначе след налагането на санкциите по закона "Магнитски" проблемът с корупцията вече не е национален. Той се дължи на дълбоко вкоренени корупционни практики и йерархично изградени корупционни уредби и практики, според Стефан Янев.

По думите на Янев корупцията се проявява в сложни изградени от самата държава схеми. Това е "почти законна корупция", но в едни сметки, които не произвеждат добавена стойност, се вливат огромни финансови средства.

Румен Радев убеждава посланици, че кабинетът работи за прозрачност

Румен Радев убеждава посланици, че кабинетът работи за прозрачност

България подкрепя европейската перспектива

Досегашното управление бе не само некомпетентно, но и корумпирано. Малки хора, които не са имали необходимата експертиза, са взимали решения при предишното правителство, обясни служебният премиер Стефан Янев.

На въпрос дали досегашното управление е некомпетентно или корумпирано, министър-председателят отговори: "И двете." Той обърна внимание, че на практика корупцията не е национален проблем, а наднационален. Според него това е така особено след анонса на американското правителство от 2 юни с така наречения закон "Магнитски". "Очевидно е, че нашата система на функциониране на държавата, има елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики. Дори може да се каже нещо повече. Ако за обикновените хора корупцията е нещо, с което така или иначе са принудени да се справят на ежедневна база, то от гледна точка на държавата изглежда, че корупционната среда се създава на базата на почти йерархична структура. Тя върви отгоре надолу.

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

МФ допълни списъка с хора, които могат да попаднат под санкциите „Магнитски“

Физически и юридически лица, допълнени от ДАНС и НАП

Служебното правителство се съсредоточава именно върху тези практики, а следващото Народно събрание ще преценява къде да се променя нормативната уредба. Това не влиза в правомощията на служебното правителство. Иначе където има данни за престъпления, те ще бъдат предадени на прокуратурата, а като основна цел на служебното правителство Янев открои излагането на показ пред обществото и по този начин отново овластяване на гражданите, които трябвало отново да вземат властта и управлението на държавата в свои ръце.

За подслушванията той коментира, че тази информация по закон може да бъде предадена само и единствено в парламента на специализирана комисия. А на въпрос за записа с президентския съветник Пламен Узунов, който бе разпространен от медии, Стефан Янев заяви, че е казал своето мнение на държавния глава, който трябва да бъде питан. С Пламен Узунов не се е чувал, нито е разговарял в последно време. "Аз съмнения и притеснения нямам", посочи обаче Стефан Янев.