Бившият вече шеф на разузнаването Атанас Атанасов намира причините за уволнението си в "дългата ръка на Кремъл, координирано с един бизнесмен".

Атанасов коментира през журналисти отстраняването си от поста като поредната проява на "висша форма на демагогия, а според някои изказвания и на диктатура".

Категоричен е, че причина за уволнението му е успешната работа на службите срещу зловредното руско влияние. Това е основна причина за смяна в ръководните кадри в службите.

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Борисов заподозря, че махат шефа на ДАНС заради разкритите руски шпиони

Той прогнозира, че повече никой няма да разкрие руски шпиони у нас

Той категорично отхвърля всички обвинения спрямо работата си, а излизането си в неплатен отпуск по време на работата на служебното правителство обясни със сериозни лични и семейни причини. Той не пожела да ги каже на медиите, но ги е споделил с премиера Стефан Янев.

Въпреки че няколко пъти каза, че не е юрист и конституционалист, Атанасов бе категоричен, че в последните месеци, колкото и да се говори за правова държава и върховенство на закона, има драстично смесване на властите и институциите. Като пример даде сменяването на ръководството на Агенцията по вписванията и то с мотив, че самата агенция иска да се спазва закона.

Освен това Атанас Атанасов коментира, че се намираме в уникалка ситуация президентските правомощия да се припокриват с посочения от държавния глава сслужебен кабинет, а дори не се спазвала и Конституцията. Тук като пример бившият шеф на ДАР посочи издаването на указите от държавния глава за назначаването на ЦИК и прекратяването на работата на Народното събрание. "Президентските укази не подлежат на контрол, а аз за съжаление така и не мога да си търся правата", посочи Атанасов и призова следващия парламент да види дали няма ситуация да се търси започване на процедура по импийчмънт, тъй като може да се окаже, че един президентските указ не е стабилен, а е порочен".

В края на изявлението си Атанасов предупреди, че е възможен план за "задействане на братушките и то не само по курортите".

Шефовете на ДАНС и ДАР си сложили главите на тепсия, според Димо Гауров

Шефовете на ДАНС и ДАР си сложили главите на тепсия, според Димо Гауров

Трудно е уволнението им, но не могат да избягат от оценката на Радев

Припомняме, при встъпването в длъжност на служебния кабинет шефовете на спецслужбите ДАНС и ДАР се оказаха в дълъг неплатен отпуск, който съвпада със срока на работа на служебното правителство. 

На 26 май от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) бе уволнен Димитър Георгиев също с указ на президента Румен Радев. 

Смените в ръковоствата на службите, а и в структурите на МВР бяха коментирани от представители на ГЕРБ предимно като отмъщение за разкриването на руските шпионски групи, действали у нас. В последните месеци на правителството на Бойко Борисов беше разкрита една такава група. 

Шефът на ДАНС - уволнен заради политическа пристрастност и дълъг отпуск

Шефът на ДАНС - уволнен заради политическа пристрастност и дълъг отпуск

Служебният кабинет публикува официалните мотиви