Няма да се пишат отсъствия на учениците в допълнителните учебни дни. Това каза пред Нова телевизия началникът на Регионалното управление на образованието - София-град Ваня Кастрева. Тя изтъкна, че по желание на родителите детето може да не посещава тези допълнителни седмици.

Кастрева обясни, че удължаването на учебната година се отнася само за училищата, които са се възползвали от възможността да имат проектни дейности и занимания по интереси през декември. Допълнителните дни са предвидени за занимания по интереси и проектни дейности. Удължаването на учебната година е една възможност за занимания по интереси, за компенсиране на изоставане. За всяко училище то е изключително индивидуално, уточни Кастрева.

Тя посочи, че е много важно директорите на училища да организират свои училищни програми и да ги презентират на сайтовете си, както и през родителите, защото това няма задължителен характер за всички ученици.

Близо 50 000 зрелостници се явяват на матура по литература

Близо 50 000 зрелостници се явяват на матура по литература

Матурите по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май

За всички останали училища - учебните занятия приключват по първоначалната заповед на министъра на образованието и в изпълнение на учебния план с предвидените учебни седмици.

Припомняме, с новата заповед на служебния образователен министър Николай Денков вторият учебен срок за І до ІІІ клас приключва на 23 юни 2021 г., а за ІV до VІ клас - на 30 юни 2021 г.

Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от І до VІ клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Удължават учебната година за над 300 училища

Удължават учебната година за над 300 училища

За останалите училища вторият учебен срок за 1 до 3 клас приключва на 23 юни, а за 4 до 6 клас - на 30 юни

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от ІV до VІ клас и съответно три седмици за учениците от І до ІІІ клас по два начина: за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал и за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

Всяко училище ще публикува на сайта си график за планираните дейности до официалния край на втория учебен срок.