Дава се възможност на малките болници в общините да съхранят дейността си, но тя да отговаря на нуждите на съответното населено място.

С тези думи шефът на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов описа здравната карта, която трябва да бъде представена официално днес.

Миланов увери, че, противно на някои притеснения, закриване на малки болници няма да има – идеята за рязане на дейностите им не е заложена в картата. В нея обаче са представени изготвените критерии, които да определят мястото на всяко лечебно заведение според нуждите на съответния район.

Според здравната карта трябва да има по едно джипи на 1500 души и 1 зъболекар на 1000 души. Във всяка болница пък на база извършваните от нея дейности трябва да има наличен минимален брой специалисти, като лечебните заведения ще покриват три нива на компетентност.

Шефът на БЗС обори и твърдението, че болничните легла се съкращават с около 4 хиляди. По думите му те си остават 38 хиляди, само част от тях се преквалифицират.

Недоволство обаче остава у шефът на сдружението на общинските болници Неделчо Тотев, според когото не е имало достатъчно дебат около изготвянето на картата.

Припомняме, че националната здравна карта е публикувана на сайта на здравното министерство от днес, а по-късно предстои и тя да бъде медийно представена.