"Някои европейски държави са се отказали от машинното гласуване като не толкова надеждно", отбеляза пред БНР Огнян Герджиков, председател на Народното събрание и бивш служебен премиер.

Правителството осигурява машинното гласуване
Обновена

Правителството осигурява машинното гласуване

Ще проведе обществена поръчка за 13 000 машини

По повод въпроса за необходимостта от машинен вот Герджиков коментира, че според него има логика в това да се откажем от варианта за въвеждане на машинно гласуване. "Склонен съм да се откажем, именно с оглед на това, че няма гаранция за този начин за гласуване", призна Герджиков. "Защо да харчим толкова много пари за купуване на машини, след като се оказва, че към днешна дата това не дава достатъчно гаранции за избирателите", коментира Герджиков.

Пропада машинното гласуване?

Пропада машинното гласуване?

Няма оферти заради недостатъчното време, а срокът изтича

Той обясни, че служебното правителство първоначално било ангажирано с въвеждането на машинното гласуване, но в последствие не е останало време, за да го реализират. За себе си бившият служебен премиер каза, че е човек, който вярва в техниката, но тогава е имал по-малко информация. "В много държави са се отказали именно заради това, че не е сигурно, че има опасност от манипулации", изтъкна Герджиков и добави, че до колкото знае само големи държави като Бразилия и Индия поддържат машинното гласуване.

Има интерес към машинното гласуване, но няма предложение, според ЦИК

Има интерес към машинното гласуване, но няма предложение, според ЦИК

Дали ще има избори без него, не се знае

"Там доколко и дали има фалшификации, аз няма как да знам, но самият факт, че се поставя под съмнение и в европейски държави - развити, които са се отказали от машинното гласуване, ме кара да мисля, че вероятно на този етап няма достатъчно гаранции за това и може би наистина трябва да се откажем от машинно гласуване и да се промени законът в това отношение", изтъква Огнян Герджиков, изтъквайки, че съществува възможност да се усъвършенства класическия начин на гласуване с бюлетини, за да се осигури по-голяма сигурност на вота.