Основните приоритети на министерството на земеделието и храните са устойчивото развитие на сектора, европейските инвестиции и Общата селска политика (ОСП). Това заяви на пресконференция министърът на земеделието Румен Порожанов, който представи приоритетите на правителството в сектор "Земеделие, храни, рибарство и гори".

По отношение на Общата селска политика, Порожанов каза, че е изключително важно да се запази нивото на финансирането.

До момента няма проблеми с европейски пари за земеделие, гарантират от министерството.

За първите 100 дни от управлението отчетоха и изключително високата реколтата от тазгодишната жътва. Резултатите са добри както по отношение на качеството, така и на количеството. Порожанив посочи, че реколтата за 2017г. е рекордна - 5,9 млн.тона.

По отношение борбата с градушките, Порожанов обясни, че е бил проведен дебат с производители, застрахователи и общини за това, че към момента България е покрита около 35% от земеделските площи. Трябва да има пълно покритие и да се съчетае със самолетен способ, който се използва и в други страни, категоричен е земеделският министър. Въпросът е как да се осигури финансирането. По думите му са нужни около 20 млн.лв като разходи годишно.

През първите 100 дни по програмата за развитие на селските райони са изплатени близо 250 млн.лв. стана ясно още на представянето на програмата на Министерството на земеделието.