Няма сериозно замърсяване на въздуха в Русе. Това стана ясно, след като преди дни екоминистъра назначи проверка на предприятията в града.

Общинският съветник Дауд Ибрям коментира, че всеки казва различно. По данни на регионалната инспекция се оказва, че няма завишение на нормите . Гражданите и обществеността подават сигнали, имат твърдения за замърсяване на въздуха. От друга страна институциите не установяват такива норми, заяви той в ефира на Bulgaria On Air.

Други данни, представени на заседанието показват завишение в някои от показателите. 

Екоактивистът Иван Белчев коментира, че анализът който вчера показахме на обществеността показа, е че има замърсяване. Използвахме данни със свободен достъп. Тези данни показват, че през последните 3 седмици е имало 6 пъти превишаване на едно от химичните съединения, поясни Белчев.

С 24-часово видеонаблюдение следят кои предприятия замърсяват въздуха в Русе

С 24-часово видеонаблюдение следят кои предприятия замърсяват въздуха в Русе

Разпореждането е на екоминистъра

Към действащите към момента мерки и способи за контрол на замърсяването от РИОСВ предложиха добавяне на Диференцираната оптична система, която не е работила от 2012 г. насам. Подобна система има в Свищов, Бургас и Силистра.

Поети са ангажименти от страна на отговорните институции да отговарят на граждански въпроси.

Припомняме, от началото на септември заработи Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в Русе, на чието първо заседание бяха изразени предположения, че основният източник на замърсяващи емисии в района е най-вероятно от Източната промишлена зона.