Изгубена е връзка с алпиниста-веган Атанас Скатов, който изкачи Еверест рано тази сутрин, предаде БНТ.

В 7:30 Скатов е пратил последния SMS, който гласи, че е качил Еверест и е в базовия лагер 2. През сайта му може да се проследи изкачването му, в 14 часа българско време е последната информация за него.

Очаква се той да остане в базовия лагер през нощта и да слезе към другия на сутринта.

Атанас Скатов се завърна в България

Атанас Скатов се завърна в България

По време на тази експедиция

Скатов стъпва на най-високия връх за втори път. Българинът успя да изкачи Еверест само 6 дни, след като стъпи на вр. Лхотце и без да слиза до базов лагер.

Намерението на алпиниста беше да изкачи Лхотце и Еверест в рамките на 24 часа, но силният вятър осуети неговите намерения. 

С активна алпинистка дейност той започва да се занимава в началото на 2013г. с проекта си за " Изкачване на седемте континентални първенци на планетата без консумация на храна от животински произход" .

Петров и Скатов покориха и връх Макалу

Петров и Скатов покориха и връх Макалу

Това беше и последна възможност за изкачването на върха през тази пролет

Известни са експедициите му в Хималаите и други, където отбеляза рекорди. Целта му е да покори 14-те осемхилядника на планетата. 

Припомняме, че проектите му целят да се докаже, че хората спокойно могат да намалят консумацията на месо и животинска продукция, като това няма да се отрази неблагоприятно върху техните физически и психически качества.