България може да изпрати екипи и пожарни, които да се включат в гасенето на огнената стихия в Гърция. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

За съжаление нямаме хеликоптери, които да бъдат в помощ на гръцките колеги, допълни той. Още в събота е разговаряно с министър-председателя как можем да помогнем на гръцката си съседка.

Вътрешният министър Цветан Цветанов официално представи новия шеф на „Гранична полиция" Захарин Пенов.

Приоритет са задълженията ни по Шенген. Трябва да положим максимални усилия тези, които изпълняват служебните си задължения, да останат на работа, да бъдат поощрявани, а тези, които уронват престижа и са част от корупционните схеми по ГКПП-тата, да бъдат изведени и да бъдат уволнени при доказани такива престъпления. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Като пример за добър служител той посочи полицай от КАТ Хасково, който е известен сред колегите си като некорумпиран и няколко пъти е предавал хората, които са му предлагали подкуп на съответните органи. Приоритет са и външните граници на ЕС, коментира Захарин Пенов.

„През този туристически сезон трафикът е осигуряван по един добър начин", коментира Панов, запитан за трафика по граничните пунктове.

Цветан Цветанов още не е разписал оставки на регионални директори. Той иска да се запознае с приоритетите им и задачите, които са си поставили.

„Трябва да покажем реални действия и реални лица от тежката организирана престъпност", категоричен е той. Относно битовата престъпност вътрешният министър коментира: „Кварталните инспектори трябва да влязат в контакт с всички училищни директори, детска педагогическа стая".

Той се обяви за добра междуведомствена координация. Оставка е подал директорът на областната дирекция в Кърджали, от когото министър Цветан Цветанов не беше доволен. Все още обаче тя не е разписана.

Оставки са подали и други областни директори. Нямам нищо лично към когото и да е, заяви Цветанов. Няма политически оттенък към когото и да било. Има само реално свършена работа, допълни той.