Голяма част от обектите, които трябваше да бъдат финансирани със спрените средства по програмата ФАР, могат да бъдат прехвърлени към оперативните програми.  

Това е мнението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, цитиран от БНР.

Той уточни, че се очаква доклада на министър Пламен Орешарски, с предложения на финансовото обезпечаване на тези проекти.

В Пловдив министърът на регионалното развитие присъства на старта от първия етап от подмяната на канализацията на града. Парите са осигурени от заем, отпуснат на ВиК-Пловдив от Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос, как си обяснява, че сред аргументите за спирането на парите прозвуча и този за политическа намеса, Асен Гагаузов отговори: "Това е най-странното нещо, що се отнася до нашата дирекция".

По думите на Гагаузов потребители на парите са българските общини и няма никакви политически решения в това отношение.

Министърът призова да се направи проучване между кметове на общини, дали има политическо разпределение на средствата - кметовете на Видин, на Монтана, или на Велико Търново и на Плевен.

Според министър Гагаузов обектите, по които са спрени парите, са от преди повече от 2, 3 или повече години, когато делегацията на ЕК е била решаваща за това дали ще одобри или няма да одобри пускането на един или друг проект.

Искам подробно да видя информацията, ето тук сте сгрешили, там сте сгрешили, това не е направено, за да мога да коментирам. Аз не съм видял такъв документ", каза министърът по повод на последното наказание на ЕК спрямо България.

Подобно изказване направи днес отново и вицепремиерът Миглена Плугчиева.