Националната агенция за приходите започна масов натиск за връщане на суми, получени от българския бизнес като подкрепа заради COVID мерките. Това заявяват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.

Заведенията припомнят, че през декември 2020 г. се откри програма за изплащане на помощи в размер на 20% от оборота на всички дружества, чиято дейност е била преустановена или ограничена със заповед на здравния министър. Процедурата по оценяване на кандидатите, изчисляване на дължимата помощ и нейното изплащане се администрираше от НАП.

"През януари 2022 г., една година след отпускане на средствата по първата фаза, НАП започна да изпраща покани за възстановяване на суми, получени по програмата, ЗАЕДНО СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА. Независимо от контрола, упражнен от НАП при отпускане на помощите!", заявяват още в позицията си СЗБ и БАЗ.

Заведенията се готвят за съдебни дела срещу COVID заповедите

Заведенията се готвят за съдебни дела срещу COVID заповедите

Те посочват, че ще сезират и Кoмисията за борба с дискриминацията

Те подчертават, че според тях, липсват основания за изпращането на покани за възстановяване на получени помощи, както и основания за връщане на получените средства. Липсват каквито и да било основания да се начислява законна лихва при положение, че в случай на неправилно отпусната помощ, то това се дължи на пропуск при контрола от страна на НАП.

Те считат, че установяването на задължение за възстановяване на неправомерна помощ следва да се извърши след надлежно извършена проверка с активното участие на данъкоплатеца, а не с едностранни покани, с които НАП едностранно и немотивирано посочва сума за възстановяване, заедно с лихва.