Общинският съветник от Реформаторския блок Стефан Марков отправи официално питане към Национална компания "Железопътна инфраструктура" във връзка с публикации ,че предстои продажба на столичната гара "Пионер".

Марков се интересува за мотивите на държавното предприятие, както и дали са водени разговори със Столичната община за предоставяне на терена за изграждане на пространства за отдих и спорт, каквито са плановете на общината, съгласно проекта за ПУП на Борисова градина.

В писмо, публикувано във Фейсбук профила на общинския съветник се пита още каква е началната цена, както и как е формирана тя.

Той допълва, че гара "Пионер" е част от Борисовата градина и бъдещето на това пространство е от изключителна важност, както за хората, които живеят наоколо, така и за целия град.

Гара "Пионер" към момента е строителен пазар, чието място според Марков определено не е там.

"Няма град в Европа, където насред парк или гора да се продават тухли и други стоки, свързани със строителството. Плановете на СО за гара "Пионер" са в правилната посока. Може би трябва да се помисли за това, наемателите да бъдат компенсирани с площи в периферията на града. В един от най-хубавите квартали на София и в близост до Борисовата градина трябва да има пешеходни площи, спортни и детски площадки, велоалеи и паркинги за приходящите автомобили, с цел разходка в Борисовата градина." - допълва Марков.

Той посочва още, че НКЖИ дължи тези отговори на хората, за да не се спекулира с темата.

"Мястото е важно и най-правилно е да бъде прехвърлено на Столична община, която да прецени какво ще е полезно да се случи там." - заключава общинският съветник.