Кметът на София Йорданка Фандъкова иска да се обединят инвестициите - по европейски програми и частни инвестиции за изграждането на паркингите в столицата, да отговарят на условията на града.

На брифинг пред журналисти във връзка с представянето на плана за общинските паркинги, кметицата настоя чрез публично-частно партньорство да се решат повече проблеми на града с паркирането. Целта на програмата е да въведе повече ред и среда в кварталите.

Архитект Здравков: Паркинги - да, но не на всяка цена

Архитект Здравков: Паркинги - да, но не на всяка цена

Надземни паркинги предстои да бъдат изградени в "Подуяне"

Предложението на Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София" е паркингите да се изграждат само с публични средства, но Фандъкова настоява публичните средства да се насочат преобладаващо към ремонти на тротоари и улици.

По думите й проблемът с паркирането е един от най-належащите и личните автомобили надвишават многократно наличните и проектирани паркоместа в старите квартали на София. В последните години става все по-трудно паркирането и това го усеща всеки един от нас, призна Фандъкова. Част от проблема е, че много семейства имат по повече от един автомобил.

"Спаси София" предлага изграждане на 10 монтажни паркинги в столицата

"Спаси София" предлага изграждане на 10 монтажни паркинги в столицата

Според плана трябва да бъдат изградени по три монтажни паркинга в кварталите Люлин, Младост и Овча купел, както и един в Зона Б-18

Разработената програма предлага изграждането на паркинги да става в съвместна дейност на общината и частни инвеститори. Програмата е обща, дава рамката и правната процедура, а всеки конкретен случай по доклад ще се разглежда поотделно в Столичния общински съвет.

Винаги, когато се говори за паркинги започват спорове. Тук говорим за ангажиментите на районните кметове да бъдат безспорни и признати от хората, настоя Фандъкова. Много внимателно терен по терен, с обществено обсъждане на място районните кметове да питат хората и да се намери решение, каза тя.