Паркинги - да, но се на всяко място и не на всяка цена. Това заяви главният архитект Здравко Здравков на брифинг пред журналисти, посветен на представянето на плана за изграждане на паркоместа.

Надземни паркинги предстои да бъдат изградени в "Подуяне", на улица "Черковна" за около 230 автомобила, в район "Сердика" с терен до Пета градска болница с 320 паркоместа. Търсят се възможности за изграждане на общински паркинги в обхвата на общинските пазари. Такъв е проектът на "Птичи пазар", с надземен и подземен паркинг, с около 450 паркомеса.

Общината строи с частни инвеститори паркинги в кварталите

Общината строи с частни инвеститори паркинги в кварталите

От Спаси София“ искат паркингите да се изграждат само с публични средства

По думите му паркингите трябва да бъдат разположение така, че да обслужат максимален брой хора, да решат наболели проблеми и обществото да си остави мобилите и да ползва метрото. Ако продължим да се движим в настоящите темпове за 80 години от 2 500 автомобила към настоящия момент сме с над 900 000 автомобила, отчете архитект Здравков.

Идеите за изграждане на подземни паркинги под училища, детски градини и свободни площи не са добри, защото биха създали допълнителен дискомфорт на хората, които живеят в близост до тях. Главният архитект коментира още, че паркингите са крайно необходими, защото градът се е задъхал с автомобили вследствие на високата моторизация. Инвеститори към подземното строителство трудно се намират, защото е изключително скъпо, призна Здравков.