ДСБ и СДС се споразумяха да издигнат обща кметска кандидатура в София.

Това стана ясно след днешната среща на ръководствата на столичните организации на двете партии. Засега не се споменават имена.

Очаква се при следващия кръг от преговорите, който ще се проведе в понеделник, в централата на ДСБ, да бъде постигнато съгласие по конкретна кандидатура.

По думите на председателя на софийската организация на ДСБ Атанас Атанасов това ще бъда изявен демократ, популярен сред софиянци, който реално ще работи за решаването на проблемите на столицата.  

При преговорите от СДС са заявили, че при издигане на подобна кандидатура, предложеният от сините Иван Нейков коректно ще се оттегли.

На 3 септември двете партии ще обсъдят и програмата за управление на столицата, която ще предложат на избирателите, както и финансирането на предизборната кампания, допълни Атанасов.

Постигнато е и принципно съгласие, че моделът на управление на София трябва да бъде променен, информира Ивайло Йонков от столичната организация на ДСБ, участник в днешните преговори.

Общото впечатление от разговорите е, че има качествена промяна в отношението на СДС. Сред сините надделява разбирането, че реалните възможности пред СДС в София са две - самостоятелно явяване на изборите или съвместно с ДСБ.      

За да има достатъчно време за синхронизиране на позициите при преговорите, ДСБ отлага общинското си събрание, което беше насрочено за 2 септември, а СДС няма да взима окончателни решения тази вечер, както беше огласено вчера.  

Софийската организация на ДСБ вероятно ще насрочи събранието си за местните избори на 14 септември.  Окончателното решение за датата ще бъде взето на утрешния председателски съвет.