Обвиняват мъж, държал голямо количество алкохол без бандерол в Благоевград, съобщи Районна прокуратура. Обвиняемият Г. има няколко търговски дружества. Санкциониран е за нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове.

През м. ноември 2013 г. мъжът наел помещение за склад с площ от 60 кв.м. в гр. Благоевград. Освен това ползвал гараж в близост до дома си, собственост на сестра му. Управлявал лек автомобил, даден му в залог от собственика на автомобила срещу предоставен от него паричен заем.

Обвиняемият се снабдил със спиртни напитки, с различно процентно съдържание, които били без бандерол и без да разполага с надлежно разрешително. Част от тях Г. съхранявал в гаража, а другите - в склада.

На 9 октомври 2020 г. полицията получила сигнал за лице, което незаконно държи алкохол и алкохолни продукти в складова база в кв. "Грамада"в града. Същия ден били предприети действия по установяването му, проверка на управлявания от него автомобил и ползваните помещения.

Около 19:00 ч. полицията открили Д.Г. пред складова база на бул. "Васил Левски" по време на процеса по претоварване на бутилки със спиртни напитки от склада в лекия автомобил.

В дома и гаража му били открити 5 180 литра високо пречистен (ректифициран) етилов алкохол. Същият бил в бутилки с вместимост от 10 литра, в бидони от 220 литра и в съдове за съхранение на течности от 1000 литра. Освен това са били открити полиетиленови чували с голямо количество празни пластмасови бутилки с вместимост 10 литра, кашони с пластмасови дръжки и капачки за бутилкии и електрически помпи, ведно с маркучи към тях.

По случая е било образувано досъдебно производство, а Д.Г. е бил привлечен към наказателна отговорност. Според заключението на назначената и изготвена по делото съдебно-оценителна експертиза е установена пазарната стойност на държаните от обвиняемия акцизни стоки. Общият размер на предмета на престъплението възлиза на 126 186,72 лева, с дължим акциз 53 873,60 лева.