Премиерът Станишев изрази одобрение от парламентарната трибуна на инициативата на лидера на ПД Социалдемократи Николай Камов за повече прозрачност при усвояването на еврофондовете.

Камов припомни предложението си всяка година да се публикува списък на 100-те най-големи потребители на еврофондовете. Той посочи, че инициативата е била подкрепена от Парламентарната комисия за борба с корупцията.
Камов поясни, че идеята му е да бъде давана публичност за най-големите потребите по фондовете - както български, така и чуждестранни, и подчерта, че не разглежда списъка като негативен. „Нека се знае кои са!", поясни Камов.

Станишев коментира, че промяна в посока на повече прозрачност би била позитивна и каза, че би се радвал на подобна законодателна инициатива. Той обърна внимание, че основните бенефициенти на еврофондовете ще бъдат общините, бизнесът, неправителствените организации и държавните институции и че документите по всички проекти се съхраняват 7 години.
Станишев изтъкна, че по отношение на еврофондовете проблемът след членството не е как да се филтрират и да се отсеят желаещите, а как да се усвоят средствата.
В наш интерес е колкото се може повече български бенефициенти да получат достъп до средствата от еврофондовете, подчерта той.