Изборът на консорциума "Соф кънект" с летищен оператор Мюнхен за концесионер на летище "София" е обжалван от двама от общо петимата кандидати, съобщи "Дневник".

Съобщава се, че в последния възможен ден - 26 юли, пред Комисията за защита на конкуренцията процедурата е атакувана от "Маг Оувърсийз Инвестмънт" ЛТД и Консорциум "Еърпортс де пари" ЕС.ЕЙ.

"Еърпортс де пари" е част от консорциума Group ADP и турската "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" и беше класиран на второ място. Докато "МАГ Оувърсийз Инвестмънтс" Лтд е водещият партньор в консорциум "Витоша", заел четвърта позиция след процедурата за концесия.

Операторът на летището в Мюнхен спечели концесията за летище "София"
Обновена

Операторът на летището в Мюнхен спечели концесията за летище "София"

Това обяви транспортният министър Росен Желязков

Изборът на "Соф кънект", в който акционери са фондът Meridiam и строителната компания "Щрабаг", а консултант е летище Мюнхен, беше определен за изненадващ. Офертата на победителя предвижда да заплаща на държавата 24.5 млн. евро годишно възнаграждение и да инвестира през следващите 35 години от концесията 608 млн. евро (плюс исканата от всички сума от 550 млн. лв. първоначално плащане).

При обявяването на победителя в концесията на 17 юли министърът на транспорта Росен Желязков не позволи да му бъдат задавани въпроси, а такива не липсват.

Той очаква бъдещият концесионер да изгради нов терминал и писта до десетата година от подписването на концесионния договор, защото капацитетът на съществуващите вече е запълнен.

Според изчисления на в. "Капитал", офертата е третата по сила на база годишното плащане към държавата, което е с тежест 55% и се нарежда на последно място като абсолютна стойност на инвестициите. Предимството, което осигурява изборът на "Соф кънект" е техническата оферта.

За сравнение, класираният втори консорциум между "Еърпорт дьо Пари" и "Тафхваламаръ холдинг" беше готов да дава 32.8 млн. евро годишно като концесионна такса и да инвестира 903 млн. евро. Консорциум "Витоша", участниците в който управляват летища във Великобритания и Китай, бяха посочили най-ниско годишно възнаграждение - 19,95 млн. евро, но обещаваха да инвестират в летище "София" - над 1 млрд. евро за периода на концесията от 35 години.

При това положение се появиха твърдения, че роля в избора на концесионер има мястото за завода на "Фолксваген", което е обсъдено на високо германско-българско ниво. За момента концернът води преговори приоритетно с Турция, но наскоро министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че това е временно класиране и България остава в играта.

Според "Капитал", има и сериозни съмнения, че до този избор се е стигнало след лобизъм на силни местни бизнес интереси. Най-често спряганите имена са на Делян Пеевски и Кирил Домусчиев. Връзки с местни лица бяха отречени пред "Капитал" от обединението, но за тях говорят трима източници, близки до процедурата.

Освен пред КЗК процедурата за избор на концесионер на летище "София" може да се обжалва и пред Върховния административен съд. В зависимост от бързината на произнасяне по случая на регулаторния орган и магистратите, сключването на договор може да се забави между два месеца и повече от година.

БСП срещу концесията на летище София

БСП срещу концесията на летище София

Не държавата е лош стопанин, а стопаните на държавата са лоши