Офертите за концесия на летище София ще бъдат отворени на 9 май на открито заседание. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред ресорната парламентарна комисия.

Най-напред ще бъдат обявени допуснатите участници, след което ще бъдат отворени офертите им. Министърът посочи, че на това заседание ще бъдат обявени и параметрите, които предлага всеки от участниците - размер на годишното концесионно възнаграждение, размер на инвестициите, планове за развитие на летището.

Той изтъкна, че бъдещият концесионер трябва да изгради нов терминал и писта на най-голямото летище у нас до десетата година от подписването на концесионния договор, защото капацитетът на съществуващите вече е запълнен. Желязков отбеляза, че вчера в своя позиция Световната банка е поздравила правителството за доброто протичане на процедурата.

Желязков обещава засилен контрол по летищата по великденските празници

Желязков обещава засилен контрол по летищата по великденските празници

Той увери, че са проведени необходимите инструктажи и тренировки на персонала

По негови думи позицията на опозицията е ясно изразена и политическа. Няма как да не призная, че най-успешните концесии в летищната и пристанищната инфраструктура са направени по времето на управлението на тройната коалиция, за което е и видимо, че това води до подобряване на услугата и до подобряване на инфраструктурата, посочи още той.

Относно исковата молба на Европейската комисия пред Съда на Европейския съюз, че страната ни не е изпълнила задълженията си спрямо безопасността на железопътния транспорт в Общността, отнасящи се към дейността на звеното за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, Желязков заяви, че са подготвени промени в три закона - Закона за гражданското въздухоплаване, Закона за железопътния транспорт и Кодекса на търговското корабоплаване.

Предлага се и да бъде създаден Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт като самостоятелно юридическо лице към Министерския съвет. Обслужването му ще се осъществява от администрацията на транспортния министър, а членовете на борда ще се назначават от министър-председателя.

5 кандидати за концесията на летище "София"
Обновена

5 кандидати за концесията на летище "София"

Аерогарата ще бъде отдадена за 35 години