Заради наложената извънредна ситуация, много хора ще започнат да пазаруват онлайн, дори и да не са го правили никога досега. Това са очакванията на Богомил Николов от асоциация "Активни потребители". Той подчерта, че създалата се ситуация покрай COVID-19 ще стимулира обаче и интернет измамниците, което може да се превърне в бум, въпреки че според проучвания хората в България пазаруват най-малко онлайн в Европейския съюз, съобщи БГНЕС.

Николов добави, че сега хората, които не са пазарували онлайн, ще открият неговите предимства, но и извънредното положение, в което се намираме, е както шанс, така и заплаха за всеки един бизнес.

Той припомни, че туризмът е най-засегнат в бизнес секторите, но допълни, че много чуждестранни туроператори и авиолинии не са на нула, защото големите компании започнаха да предлагат пакети с отворена дата. Той обясни, че по този начин пада елемента на несигурност на самите потребители.

Въпреки това Николов посъветва хората да бъдат внимателни, като допълни, че ако нещо звучи много хубаво, значи не вярно.

Припомняме, че днес по-рано Любомир Тулев, експерт по киберсигурност предупреди да се внимава с приложенията за коронавирус и даде пример от миналата седмица със спекулации с името на Световната здравна организация и препоръки за личната безопасност на хората.