Одобреният за военен аташе в Москва бригаден генерал Борислав Сертов не може да заеме поста си, защото му е отнет достъпът до класифицирана информация, съобщи "24 часа". Сертов е бивш шеф на Военната полиция.

Причината за отнемане на достъпа е подозрение, че Сертов е бил лоялен към руската шпионска мрежа у нас. През март, когато у нас беше разкрита шпионска група, работеща в полза на Москва, военни полицаи допуснаха организаторът на групата Иван Иванов да избяга. Няколко часа по-късно той беше заловен близо до посолството на Русия. Тогава Сертов се обяви в защита на военните полицаи, които бяха разследвани за това, че не опазиха Иванов.

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Обискирани са няколко адреса...

Името му се свързва и с друг случай с руска връзка - посещение на руски военни на български полигон през 2019 г., когато там е била разположена военновъздушна част на НАТО. Сертов отрече и да е разполагал с информация за посещение на руски военни на полигона, но според оперативна информация, в делегацията тогава е бил руският военен аташе в София Василий Сазанович, който в края на 2020 бе обявен за персона нон грата заради шпионаж.

От Фейсбук чат между Сертов и главния секретар на администрацията на президента Румен Радев - Димитър Стоянов, стана ясно, че бившият шеф на Военната полиция очаква подкрепа от президентската администрация, за да замине за Москва, напомня "24 часа". Именно заради този пост той напусна Военната полиция.

По регламент обаче той не може да изпълнява функциите на военен аташе, след като е с отнет достъп до класифицирана информация.

Правителството освобождава шефа на "Военна полиция"
Обновена

Правителството освобождава шефа на "Военна полиция"

Не се публикувата мотиви за освобождаването на ген. Борислав Сертов