Заложните къщи вече ще изискват и ЕГН при предоставяне на заем.
Това предвижда правителствената наредба за дейността на заложните къщи, която ще бъде разгледана на днешното заседание на кабинета.

Наредбата определя съдържанието и начина на разполагане на информация на таблата в заложните къщи.
Целта е да се ограничат злоупотребите и заблуждаването на клиентите, съобщи БНР.

Заложите къщи ще могат да предоставят заеми срещу движими вещи, но не и кредит, обезпечен с ипотека върху недвижим имот, е записано в наредбата. Като залог не могат да се приемат паметници на културата, оръжия и боеприпаси.

Заложните къщи ще се регистрират по Търговския закон и Закона за търговския регистър, а ако сключват сделки с изделия от благородни метали и скъпоценни камъни ще им е необходима регистрация и по Валутния закон.

При сключването на сделка клиентът ще трябва да предоставя на заложната къща име, ЕГН, адресна регистрация и номер на документ за самоличност.

Задължителни са данни и за сключената сделка и заложената вещ, номер и дата на сключване, размер на сумата и срок за връщането й, както и плащането на зачислените лихви и такси.

Изисква се и точно описание на заложената вещ - модел, марка и година на производство.
При залагане на изделия от благородни метали ще се изисква сертификат за качество.

Заложната къща трябва да поставя на видно за клиентите място цената на услугата, таксите и комисионните, свързани със заема, условията за съхранение на приеманите залози, размерът и сроковете на предоставените заеми, условията и разходите при предсрочно погасяване на заема и връщане на заложената вещ.

Според наредбата заложната къща не може да уговаря месечна лихва по заема, която да е по-голяма от 3% за кредити в лева и чужда валута.