"Не смятам, че процесът по приемане, организация, цялата процедура е спазена и няма нарушение на Изборния кодекс. Смятам, че жалбоподателите не са запознати с процедурата, разписана в Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК.".

Това заяви председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова пред журналисти след края на съдебното заседание в Административния съд за касиране на местните избори.

Манолова: Възможно е да се стигне до преборяване на гласовете в някои от секциите

Манолова: Възможно е да се стигне до преборяване на гласовете в някои от секциите

Манолова изрази задоволството си, че Административният съд е уважил част от исканията

Тя е на мнение, че това, което е въведено от местните избори са действителните резултати и получените гласове от всички протоколи на СИК. Те са отразени на базата на информационно обслужване, приети са, сканирани са на сайта на ОИК и са публикувани публично от 4 ноември.

"Числата, посочени във всички протоколи от СИК, са числата, по които е съставен протоколът на Общинската избирателна комисия. Няма как да има каквато и да било разлика в числата", уточни Витанова.

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

7 000 са недействителните бюлетини

Тя изтъкна, че по време на приемането на избирателните списъци в Общинската избирателна комисия (ОИК) в столичната зала "Арена Армеец" имало застъпник от Инициативния комитет на Мая Манолова. Той присъствал в залата, наблюдавал и виждал приемането на бюлетините и си тръгнал.

По-рано състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза по делото за касиране на местните избори.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.