С подаване на жалбата и с образуването на делото за касиране на изборите ние искаме да разобличим огромните манипулации в изборния процес и злоупотребата с гласовете на гражданите.

Това заяви бившият национален обществен защитник и кандидат за кмет Мая Манолова пред журналисти преди началото на първото съдебно заседание в Софийския административен съд за касиране на местните избори.

Съдът отхвърли второ броене в София, но назначи експертиза

Съдът отхвърли второ броене в София, но назначи експертиза

Делото бе заведено от Инициативния комитет на бившия обществен защитник и кандидат за кмет Мая Манолова

Манолова иска още да покаже, че така не може да се продължава и ясно с лицето си да се противопостави на фалшификациите на изборите.

"Искаме утре, ако по същия начин някой обере гласовете на Борисов и на неговата партия и подмени неговите протоколи, да знае, че има кой да го защити", отбеляза Манолова.

Тя смята, че като юрист представените доказателства по делото са многобройни и доказват тежки нарушения на изборния процес. Над 900 протокола на СИК са поправяни, коригирани и дописвани в нарушения на изборния кодекс, отчете Манолова.

"7 000 са недействителните бюлетини, 7 000 масов контролиран вот за Фандъкова в ромските секции. Ако съберем всички тези нарушения, те дават резултат, който е много по-голям от разликата между кандидатите на втори тур", посочи бившият омбудсман.

СДС към Манолова: Лидерите да се научат да губят с достойнство

СДС към Манолова: Лидерите да се научат да губят с достойнство

Според тях Фандъкова е избрана легитимно, не само с ромски гласове

Манолова очаква справедливост и показване на изборните манипулации и фалшификации, направени на изборите в София. Според нея за това хората нямат доверие на изборния процес. Гражданите срещали Манолова и я питали "и какво сега, пак купиха и изманипулираха изборите".

"Ако се случи на борисовата партия някой да му открадне гласовете, да знае къде да се защити и това място да бъде българският съд", категорична беше Манолова.

По думите й инициативният комитет е представил огромно количество доказателства - 13 тома за тежки нарушения на изборния процес. Манолова даде за пример особено тежко нарушение на изборните правила, че сътрудници, назначени от Секционните избирателни комисии, са отваряли пликовете с протоколите и са извършвали поправки и корекции в тях.

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Манолова си сапунисва имиджа, ядосаха се ГЕРБ

Според Цветомир Паунов с това поведение не я чака нищо добро в бъдещия й политически проект

"Това е грубо нарушение на закона, защото в Изборния кодекс пише, че запечатаните пликове с протоколите от Секционните избирателни комисии се представят пред Общинската избирателна комисия", подчерта Манолова.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

С 14 класьора доказателства Манолова пита има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

Екзитполовете били използвани за политическа пропаганда

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.