Състав на Софийския административен съд назначи да бъде изготвена съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза по делото за касиране на местните избори.

Делото бе заведено от Инициативния комитет на бившия обществен защитник и кандидат за кмет Мая Манолова.

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

Манолова атакува манипулациите и фалшификациите в изборния процес в съда

7 000 са недействителните бюлетини

Експертизата трябва да бъде изготвена от две вещи лица със следните три задачи:

Първата задача трябва да се изчисли математическият модел на резултатите на двамата кандидати от всички протоколи на СИК. Вещите лица трябва да отговорят дали резултатът съответства на посочения в протокола резултат и дали правилно е въведен.

Втората задача е какъв брой избиратели е включен в избирателните списъци в ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Третата задача на вещите лица е да представят какъв брой избирателни списъци за първи и втори тур от изборите за кмет по подадени декларации е отразен в протокола на ОИК. Съдът посочи, че трябва да стане ясно какъв е действителният брой избиратели с подадени декларации, съгласно с приложените по делото материали.

Манолова: Възможно е да се стигне до преборяване на гласовете в някои от секциите

Манолова: Възможно е да се стигне до преборяване на гласовете в някои от секциите

Манолова изрази задоволството си, че Административният съд е уважил част от исканията

Административният съд отхвърли искането за повторно преброяване на бюлетините от изборите и гласовете в тях. По направеното искане за преброяване на недействителни и действителните гласове, магистратите ще се произнесат след представянето на горепосочената експертиза.

Магистратите настояха да се изискат протоколите за избор на нов заместник-председател и секретар на Секционните избирателни комисии.

Административният съд разпореди да се изискват всички записи от всички протоколи на електронен носител от ОИК между първи и втори тур. Магистратите разпоредиха да се изиска от ОИК списъкът на хората, участвали в приемането на протоколите.

ОИК: Мая Манолова не е запозната с процедурите в Изборния кодекс

ОИК: Мая Манолова не е запозната с процедурите в Изборния кодекс

Това заяви председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Полина Витанова

Доказателствата по делото трябва да бъдат представени в тридневен срок, считано от днес. Ответната страна по делото трябва да представи редът за приемане, предаване на всички протоколи от изборите.

По време на днешното съдебно заседание ищецът по делото Мая Манолова настоя пред магистратите за допускане на гласни доказателства по делото, с които да се докажат тежките манипулации на изборния процес. Манолова даде пример с отварянето на пликовете от СИК. Извършвани са многобройни поправки, влияещи върху резултатите от изборите, по думите й.

Бившият обществен защитник поиска от съда да бъде задължена ответната страна да представи протоколите на Общинската избирателна комисия от зала "Арена Армеец".

Ответната страна - председателят на Общинската избирателна комисия, както и адвокатите на Йорданка Фандъкова и местната коалицията ГЕРБ/СДС настояха по делото за касиране на изборите да се запознаят с жалбата. Ответната страна не успя да разбере написаното в жалбата, но според тях се навеждат нови твърдения. Освен това със съдържанието й няма конкретни пороци за нарушения на изборния процес.

Не може да бъде доказано със свидетелски показания дали е била добра организацията на изборите. Държавното обвинение също счете искането за гласни доказателства по делото като неоснователно. Според ответната страна става въпрос за шиканиране на процеса.

Магистратите счетоха, че в жалбата на Манолова и Инициативния комитет подробно се излагат твърдения за нарушения на изборния процес. С жалбата са направени 18 на брой искания и съдът се е произнесъл с определение по делото като е изискал справки и елементи от административната преписка, която не е представена и не е готова.

Въпреки това магистратите заявиха, че по конкретно посочените писмени доказателство и искането на разпит на шестима свидетели, съдът е допуснал трима от тях.

Съдът счете, че следва да се придържа към всички срокове, но това не означава, че следва да се нарушават правата на страните по делото. Магистратите посочиха, че възражението на отвениците за молбата е неосвателна. Постъпили са по делото писмени доказателства, с които се иска копие на подадени декларации от отделните районни администрации, справка от Министерски съвет.

Съдът насрочи делото на 2 декември от 10 часа.

При преброени 100% от подадените гласове за кмет на София Йорданка Фандъкова печели 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова - 189 176 гласа или 45.13%.

От щаба на кандидата за кмет на София Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на изборния резултат още в деня на вота. Няколко дни по-късно те заявиха, че са готови с жалбата. От БСП заявиха, че нямат законови основания да внасят иск за касиране на резултатите, тъй като Мая Манолова бе независим кандидат, подкрепен от БСП.