OLAF препоръча на България да възстанови 30 милиона евро по европейски програми, съобщава БНТ. Това стана ясно от публикувания годишен доклад на Европейската служба за борба с измамите.

По-голямата част от сумата, около 23 милиона евро, e за изграждането на 377 къщи за гости. Установено е, че голяма част от тях не се използват по предназначение. Те са били отдавани под наем на туристи, а са били използвани за лични нужди.

България трябва да възстанови и пари за реклама на вино, както и за залесяване на земи, които не било възможно да бъдат залесени.

България, заедно с Полша и Словакия са на второ място по брой разследвания за злоупотреби с европейски средства през 2021 г. Броят на разследванията е 10. Шест от тях са приключили с препоръки.

ОЛАФ препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени общо над половин милиард евро по проекти във всички страни от ЕС. Основните случаи на засечени измами са били свързани с мнимо залесяване, митнически злоупотреби, незаконни дейности с отпадъци.

Припомняме, през 2019 г. заради съмнения за нарушения започнаха масови проверки на къщите за гости у нас, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

През ноември същата година стана ясно, че ще бъде наложена пълна санкция за 158 проекта на "къщи за гости".

ЕК иска България да върне 28,7 млн. евро от финансираните от ЕС къщи за гости

ЕК иска България да върне 28,7 млн. евро от финансираните от ЕС къщи за гости

Предупреждават и за разследване