Омбудсманът Диана Ковачева предложи промени в НК, чрез които иска да отпадне "системността" при домашното насилие. Това стана ясно по време на онлайн заседание на работната група към Министерството на правосъдието, която готви нормативни изменение по тази тема.

Сред промените, които тя предлага е отпадането на системния характер, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие. Според сега действащото законодателство, жертвата трябва да е подала три сигнала и те да са регистрирани, за да получи насилникът по-тежко наказание.

Осем жени са убити от партньорите си от началото на извънредното положение

Осем жени са убити от партньорите си от началото на извънредното положение

Набират дарения за помощ на пострадалите от насилие

Една жена може да бъде убита или да й бъде нанесена тежка телесна повреда още от първия път. Няма нужда да чакаме три последователно регистрирани акта на домашно насилие, аргументира позицията си омбудсманът.

В заседанието омбудсманът подчерта още, че в Закона за защита от домашното насилие настоява да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото насилие.

Ковачева настоява за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо насилие, за да може тя да стане работеща, а и да постигне превантивен ефект.