Омбудсманът Диана Ковачева поиска спешни мерки за борба с домашното насилие. Тя изпрати своето становище до правосъдното министерство във връзка с проекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие.

В своята позиция тя заявява, че трябва да има промени, тъй като статистиката, свързана с домашното насилие, расте, като даде пример, че през изминалата година средно по две жени на месец са изгубили живота си в резултат на брутална проява от страна на партньора им. В тази връзка тя настоява за конкретни мерки.

Ковачева настоява за промени в нормативните актове, като подчерта, че трябва да има криминализиране на брачното изнасилване и криминализиране на всички форми на икономическо и психическо домашно насилие.

"В момента, за да бъде наказан един насилник по-тежко, трябва да има поне три регистрирани акта на насилие срещу партньорката му. Това не винаги е възможно, защото понякога насилието може още от първия път да отнеме живота на жената или да доведе до нейното осакатяване", казва омбудсманът.