Десетки сведоха глава пред светлата памет на Апостола на свободата. Грозни сцени обаче помрачиха честването.

По традиция столичани се поклониха пред паметника на Васил Левски в годишнината от смъртта му и положиха стотици цветя в знак на почит към историческите му дела.

При изключително строги мерки за сигурност премина тазгодишната церемония. Метални заграждения оставиха гражданите далеч от паметника, докато трае официалната програма, включваща и реч от държавния глава.
Вероятно именно заради присъствието на президента всеки бе подложен на щателно претърсване от служители на НСО.

С делата си Левски стана символ на свободна България, почете Апостола и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Нямаме право да се връщане назад, да работим за България с вяра, призова тя.

Речта на Росен Плевнелиев обаче бе помрачена от освирквания и призиви за оставка. С призивите си за равенство и единство Плевнелиев едвам успя да надвика скандиранията "Мафия!" и "Еничар!".

„Атака” иска оставката на Бъчварова, възпрепятствала митинга им в памет на Левски

„Атака” иска оставката на Бъчварова, възпрепятствала митинга им в памет на Левски

От полицията твърдят, че митингът не бил разрешен

Не на крайните националисти и популисти, апелира президентът, докато част от агитката на "Атака", която има насрочено мероприятие час по-късно, опорочаваше преклонението пред паметта на Левски с грозни скандирания и обвинения.

Любов към отечеството и ближния, а не омраза, отговори Плевнелиев на виковете "Предател!".

Иначе държавният глава успя да обвърже някои от настоящите ни „болки и проблеми” с посланията и поуките от делото на Апостола.

По думите на президента „чистата и свята република трябва да се отстоява ежедневно, както и демокрацията. Тогава, когато народът казва, че няма справедливост и върховенство на закона за всички, когато няма осъдени за корупция по високите етажи на властта и по грандиозни кражби като Корпоративна търговска банка, Първа частна банка и много други, значи се отдалечаваме от идеала“, „омеси” Плевнелиев минало и настояще.

Днес всички в България на думи са против корупцията и олигархията и за социалнотговорна пазарна икономика, декларира президентът и обяви, че именно Левски ни учи, че вместо извинения и оправдания, са нужни дела и резултати в подкрепа на демокрацията и правовата държава и за равенството на всички пред закона.