Пожарът във влака София-Кардам най-вероятно е възникнал от значително превишаване на допустимата температура на отоплението и възпламеняване на леснозапалими вещества.

Такива са били например флаконите с дезодоранти и парфюми, намиращи се в багажа на пътниците.

Това сочи пожаро-техническата експертиза за инцидента, част от която беше публикувана в сайта на Окръжна прокуратура - Плевен.

Пожарът е възникнал и се е разпространил във самата вътрешност на вагона - в купетата.

Според експертизата, той е започнал от решетката на парното в 6-то купе на кушет-вагона, върху която са се намирали най-малко 3 пътни чанти.

Багажът е възпрепятствал топлообмена и така се е стигнало до прегряване и възпламеняване на флаконите. За секунди пламъците са обхванали пердетата и дрехите, които са се намирали над чантите.

После огънят се е пренесъл върху чаршафите и одеялата. От високата температура стъклото на прозореца се е счупило, което е довело до приток на кислород и бързо разрастване на огъня.

За ускореното развитие на пожара, според експертизата, е способствало и бързото движение на влака със скорост от 94 километра в час.

Показанията на всички свидетели сочат, че за огнището на горене е забелязано в зоната на чантите под прозореца и по пердето и дрехите.

Такова развитие на горенето обяснява и следите от обгарянията по връхната дреха на пътник от 6-то купе - единственото неизгоряло веществено доказателство от 6-то купе, е посочено в експертизата.

Този механизъм на възникване, развитие и разпространение на горенето е най-вероятен, тъй като обединява по най-достоверен и доказуем начин данните от свидетелските показания, от протоколите от проведените огледи, от иззетите веществени доказателства и от служебната документация.

Експертизата отхвърля варианта късо съединение, последвано от счупване на луминесцентна лампа, както и незагасен фас да са причина за възникването на пожара.

Припомняме, 9 души загинаха при пожара във влака София-Кардам през нощта на 28 февруари.

Срокът за прокурорското разследване беше удължен с 4 месеца.

Следващата седмица близките на жертвите ще се запознаят с пожаро-техническата експертиза.

Роднини на 8 от деветте жертви при пожара във влака София-Кардам в нощта на 28 срещу 29 февруари смятат да повдигнат общ граждански иск срещу държавата.