За морски плаж "Малък плаж - Лозенец" в община Царево е определен "Ендевър Лозенец Фест " ДЗЗД за концесионер. За морски плаж "Делфин" в община Несебър е определен "Валто-Трейд" ЕООД за концесионер и "САМЪР М" ООД - за концесионер на морски плаж "Обзор - централен" в община Несебър, съобщи министерски съвет.

"Ендевър Лозенец Фест " ДЗЗД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лева и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лева в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 5 710,51 лв.

"Валто-Трейд" ЕООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 33 388,73 лв.

"САМЪР М" ООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лв. и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лв. в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 175 712,06 лв. Предвидените инвестиции, свързани с организация на спортно- развлекателните дейности на морския плаж за срока на концесията са 348 840 лв.

Същевременно се удължава договорът за концесия за морски плаж "Бутамята" и се намалява размерът на дължимото концесионно възнаграждение за 2020 г.

Чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето бе въведена възможност концесионерите да предложат удължаване на срока на концесията с оглед ограниченията на дейността им, настъпили заради световната пандемия от COVID-19.

Срокът на договора за морски плаж "Бутамята" изтича в средата на летен сезон 2020 г. и предвид ситуацията, съществува възможност морският плаж, привличащ много туристи, да остане неохраняем. Това би довело до създаване на риск за живота и здравето на посетителите, или до допълнителни разходи от държавния и общински бюджет.

По Закона за здравето се дава възможност чрез намаляване на концесионното възнаграждение стопаните на плажа, въпреки изключително сложната обстановка, създадена след пандемията, да се справят със задължението си да осигуряват задължителните дейности по водно спасяване, медицинско обслужване и сериозно завишените мерки за санитарно-хигиенно поддържане.