Вече е определен стандартът за българското бяло саламурено сирене. То трябва да е произведено изцяло от сурово мляко. Стандартът обаче ще въведе след два месеца.
Всички млекопреработватели могат да произвеждат истинското бяло саламурено сирене, съобщи БНР.

Останалите сирена, в които са вложени и други съставки, а не само сурово мляко не могат да носят това име, съобщи проф. Мария Балтаджиева от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

„Всички други варианти извън традиционното трябва свободно да се развиват, но те няма да носят и не бива да носят това име. Освен това няма да отговарят на онези показатели, които са заложени в стандартите."

По повод въпроса, дали е посочен какъв да бъде срокът за зреенето, тя отговори: „Абсолютно, за кравето сирене задължително е 30 дни, обаче ние поставихме 60 дни за всички видове сирена."

Рецептата за българско бяло саламурено сирене е внесена в института по стандартизация, но сега трябва да се проведе обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. Едва, когато се постигне консенсус може да бъде одобрен стандарта за сиренето.