БГНЕС
Турският посланик Мехмет Гюджюк си тръгва от България с орден Стара Планина.

На церемония в президентството държавният глава Георги Първанов изтъкна активизирането на двустранните отношения по време на мандата му и даде висока оценка на междупарламентарния диалог.

В такава политическа и обществена среда съвсем обяснимо е защо се засилват нашите политически отношения, заяви Първанов. Той отбеляза, че стокообменът между двете страни се е увеличил четири пъти, откакто за първи път е посетил Турция. Георги Първанов изрази надежда да има по-мощен поток взаимни инвестиции.

Подписаният меморандум за сътрудничество в енергийната сфера показва голямото значение, което отдаваме на съседна Турция - не само ние, но и съседните партньори, каза още той.

Турският посланик благодари за отличието и каза, че по време на мандата му у нас е имало много важни събития в страната и региона с международно значение. Гюджюк изтъкна доброто сътрудничество в Черноморския регион и Югоизточна Европа, а също и подкрепата на Турция за членството на България в НАТО и подкрепата на България за евроинтегрирането на Турция.

Двигател за активизирането на двустранното сътрудничество по думите му са споделените визии на двете страни и желанието за интеграция в евроатлантическите структури.