Орфеевото цвете, което оцеляло през ледниковия период, може да изчезне в наши дни. Уникално цвете, което расте само в Родопите и то повече от 15 000 години, е на път да изчезне, разказват bTV.

Става въпрос за Силиврякът или Орфеевото цвете. То е преживяло ледниковия период, но сега е сериозно застрашено не от друго, а именно от нас - хората.

Според легендите, Орфеевото цвете е чудодейно, с него се дарявали безсмъртие и здраве.

„Трябва да споменем, че то е единственото на нашата планета. Особеното при него е, че след като бъде изкоренено и хербаризирано, може да просъществува повече от 3 години и след това ако бъде поставено във вода или естествена среда, от отново оживява и продължава да съществува.

Цветето е от преди 15 хиляди години, като е преживяло последния ледников период. Самият този факт показва колко е жизнено и след изпадането му състояние на анабиоза, може да преживее този момент и отново да се възстанови.”, разказа зам.-председателят на Сдружение „Био – Б – Еко” Тодор Тодоров.

Орфеевото цвете било познато на древните траки още преди повече от 3000 години: „Те са приготвяли от него лечебна напитка, която може да се сравни с еликсира на младостта. Използвали са го като лек за различни заболявания . Жреците им са вдишвали дим от него, след което отпадали в транс, така, че растението е лек опиат", пояснява екологът.

Природната забележителност Дяволският мост край Борино е едно от естествените местообитания на силивряка.

„Ако ние откъснем такова цвете и го вземем със себе си, ние на практика го унищожаваме. Местообитанията, както и тук виждате, са на недостъпни и усойни места , растението е останало там където човек трудно може да стигне и от там правим извода, че много хора го късат с цел да го имат вкъщи”, отбеляза Тодоров.

В момента се организира кампания по набиране на средства за спасение на Силивряка.