Дискусионен семинар на тема „Възобновяеми енергийни източници за устойчиво развитие" организира на 17 март Икономическият институт на БАН.

Основен лектор ще бъде н.с. д-р Мария Коцева, съобщиха организаторите.

Производството на зелена енергия е изключително важно за устойчивото развитие на страната, обясни Коцева. Инвестициите във възобновяеми енергийни източници допринасят за екологичната чистота, която щади природата, за енергийната независимост на страната и не на последно място - създават нови работни места. Изводите, които ще бъдат направени по време на дискусионния семинар, са част от по-мащабен проект на Икономическия институт за оценка на възобновяемите енергийни източници.

Според икономистите на БАН такова изследване е необходимо във връзка със заложените за 2020 година цели, когато страната ни трябва да достигне 16% дял на енергията от ВЕИ в крайното брутно енергийно потребление. Ефективен вариант за изпълнение на тази задача е увеличаване на производството от възобновяеми енергийни източници и успоредно с това увеличаване на енергийната ефективност, поясни експертът от Икономическия институт.

Дискусионният семинар ще се проведе днес - 17 март, от 17:00 часа, в Голямата зала на Икономическия институт на БАН.