Първият случай е на два мъже с българско и македонско гражданство, които на 27 април 2020 г. са дошли от Нидерландия и са пристигнали в България. Били им издадени предписания от Регионална здравна инспекция за спазване на задължителната 14-дневна карантина.

Същите следвало да пребивават на постоянния им адрес в с. Логодаж, община Благоевград. Вместо това, на следващия ден те пристигнали на ГКПП "Гюешево" с цел да напуснат пределите на страната, обаче били задържани.

Двамата мъже са се признали за виновни и са се съгласили да им бъдат наложени наказания от по седем месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. Те ще платят и глоби в размер на по десет хиляди лева.

За същото престъпление е била привлечена към наказателна отговорност жена с българско и македонско гражданство. Тя пристегнала от Швейцария, където била трудово ангажирана. Въпреки че била поставена под задължителна 14-дневна карантина, тя напуснала адреса си в с. Покровник, община Благоевград. На 03 май 2020 г. подсъдимата се намирала на територията на ГКПП "Гюешево".

Обвиняемата е сключила споразумение с Районна прокуратура - Благоевград, с което се е признала за виновна и се е съгласила да й бъде наложено наказание от пет месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на десет хиляди лева.

Трите споразумения са били одобрени от съда, с което имат последиците на влязла в сила присъда.