Франция отваря пазара си на труда за българи и румънци в още 88 професии от 1 декември тази година. С това броят на професиите, до които гражданите на двете страни имат достъп до френския трудов пазар, става 150. Това информира посланикът на Франция у нас Етиен Монтен дьо Понсен, цитиран от БНР.

Посланикът се позовава на съобщение на министъра на имиграцията на Франция Брис Ортфьо при представяне на дейността на министерството. Посланик Дьо Понсен посочи, че няма определен период, през който списъкът с професии ще се преразглежда и допълва.

България и Румъния получиха достъп до 62 професии на френския трудов пазар с влизането си в ЕС на 1 януари т. г. Професиите са в сфери като строителство, хотелиерство, ресторантьорство и хранителна промишленост, селско стопанство, химическа и преработвателна индустрия.

Новият списък, който влиза в сила от 1 декември, включва професии, изискващи по-висока квалификация, обясни посланик Дьо Понсен. Той посочи, че това са професии, за които има нужда от работна ръка във Франция и желаещите веднага ще си намерят работа.
Списъкът с професиите ще бъде публикуван на интернет страницата на френското посолство.

За да се започне работа в някоя от 150-те професии, е необходимо работникът да сключи договор с работодател във Франция, който от своя страна трябва да регистрира трудовия договор във френската Агенция по труда.

Очаква се пълното либерализиране на френския трудов пазар за страните, приети през 2004 г. да стане през 2009 г. Възможният период това да стане за България и Румъния е 2012 година.