Поредната група украински военни, които бяха у нас по програмата на НАТО за рехабилитация на бойци, воювали в Донбас, отпътува за родината си.

"Останахме с прекрасни впечатления", споделя пред news.bg Микола Ризник, мобилизиран през 2015 г.

"За първи път съм в чужбина. Много съм впечатлен от страната и от хората. България ни прие много добре, видяхме едно много добро отношение, европейски свят. Медицинските процедури бяха ниво, храната е хубава.
Най-много ме впечатлиха планините в България, необикновени са, различни са от нашите в Украйна.
Пожелавам ви мир! Да общуваме българи и украинци, да идваме тук не на рехабилитация, а като гости. Вие да идвате при нас. Благодаря, че сте такива, каквито сте!" - казва Ризник.

"Бихме искали да знаем повече за историята на България. Програмата е за лечение и времето ни беше ангажирано с процедури, но с радост бих посетил исторически места, Шипка. Имате много хубави пътища." - разказва Олег Селницки, един от защитниците на летището в Донецк, които в Украйна нарекоха герои-киборги.

Ранен сериозно в сраженията, той все още се възстановява.

"Защитаваме Украйна. За да има ред, да няма грабежи, нашите деца, нашите родители да спят спокойно, затова сме там, на фронта." - споделят Олег Селницки и Павло Стърнец.

За първи път сред бойците, които идват у нас, има и жена - Олена Статник, парамедик, кадрови военен. Заминава за Донецка област със своята воинска част още през 2017 г. и остава в района на бойните действия до август 2018 г.

"Сега съм заслужил пенсионер", шегува се тя.

Групата беше изпратена на летището в София от военния аташе на Украйна у нас Леонид Кукуруза и председателката на сдружението "Мати Украина" Олена Коцева.

"Програмата е вече от година. Рехабилитирахме около 90 войници, това е много важно и оценяваме българския принос за това. Всички си тръгват много доволни, не само от лекарите, а от българския народ." - посочва Леонид Кукуруза.

"Безкрайно съм благодарна за тази програма на НАТО и на Българи. Преди нея имаше тригодишна програма, организирана от посолството на Украйна, финансирана изцяло от почтните консули на Украйна в Бургас, Пловдив и Русе. По нея преминаха рехабилитация 85 души. Тогава пристигаше по една група на три месеца, за около 10 дни." - допълва Олена Коцева.

Порошенко: Украйна ще си върне Крим

Порошенко: Украйна ще си върне Крим

Миротворческа мисия на ООН...