Германските туроператори анулираха почивките до България за началото на летния сезон през май и юни. Това обявиха представителите на компаниите у нас по време на започналия днес Черноморски туристически форум съобщи TravelNews.

Причините за анулираните почивки са, че България се намира в тъмночервената зона на германския Интитут "Роберт Кох" като високо рискови страни с разпространение на OCVID-19. Отделно няма ясен сигнал от здравните власти как ще се влиза в страната през летния сезон. Проучване на DER Touristik сред германските туристически бюра показва, че България не е в топ 10 на дестинациите за пътувания през това лято. Основните са за почивки във вътрешността на Германия, Австрия, Австрия, Швейцария, Италия, Испания, Гърция, Кипър, Италия и Хърватия.

Записванията в Германия и на другите пазари за българското Черноморие са в застой, обяви Нина Чамова, генерален мениджър на "Сънтурс", която е представител на германския туроператор Alltours, полския Rainbow и словашкия Globtour за България. Според нея Гърция, Турция и Кипър се рекламират много добре като безопасни дестинации. Докато България няма никаква реклама в тази посока.

Иван Грошев, управител на МТС България посочи, че голяма част от записванията отиват към 2022 г. и повече гледат към следващия, а не предстоящия сезон. Компанията е представител на германския туроператор FTI, британския Jet2Holidays и руския "Coral". Грошев не вижда отварянето на руския пазар и тази година. Британският концерн вече отложи програмата си за 24 юни и анулира всички почивки за началото на сезона. Грошев очаква България да попадне в жълтия коридор във Великобритания, което означава да не е сред безопасните дестинации за пътувания през лятото.