Освободеният български заложник в Нигерия Кирил Елевтеров заяви след завръщането си в София, че би искал да продължи да работи в Нигерия.
Според изявлението му пред журналисти на летище София Елевтеров се чувства добре.

Жив, здрав, добре съм, никакво проблеми нямам. Аз съм първият бял от всички задържани, който дори е наддал 1 кг", заяви пред журналистите на летището Елевтеров.
По думите му възнамерява да се върне в Нигерия и дa продължи да работи в същата компания, така както е правил това през последните 14 години от живота си.

Веднага след пристигането си, той посети министерството на външните работи и след среща със зам.министър Любомир Кючуков разказа подробности за преживяното повече от месец пленничество в Нигерия.

Елевтеров припомни, че е бил задържан в неделя на 8 юли около 21.00 часа на платформата, където в е работел.
Похитителите са дошли с две лодки, използвали ръчни граната, имало много стрелба и превзели платформата за 15 минути.

„След около 20 часа преход, което се равнява на изминати около 400 мили, от единия край на Нигерия отидохме близо до Лагос и бяхме настанени в колиба от палмови листа , като ни беше предоставено всичко, което поискахме - телевизор, DVD, генератор, мрежа за комари", разказа Елевтеров.

Той подчерта, че заложниците не са били малтретирани или бити и че похитителите са се отнасяли приятелски с тях.
След 24 дни заложниците били преместени на друго място, а 8 дни по-късно - освободени.

Елевтеров разказа с чувство на гордост, че на четвъртия - петия ден от пленничеството му, командирът на похитителите е дошъл при заложниците разярен и е започнал да крещи: „Как може една толкова малка държава да прави въпрос за един човек."
Бях горд и знаех, че освобождаването ми е само въпрос на време, каза Елевтеров.

Той носеше със себе си пръчка, на която маркирал всеки ден от пленничеството си.

Според представителя на фирмата, в която Елевтеров работи, „Екс про груп" Джим Маккуин, причина за отвличането е местен проблем в местната общност.
„Ние работим за решаването на тези въпроси", заяви той и добави, че не са плащали откупи.

По мнението на пленения българин отвличането му е свързано с това, че Нигерия е богата страна - петата по износ на петрол, но в Делтата има много проблеми като липса на вода и електричество.

Похитителите според Елевтеров искат по този начин да обърнат внимание на правителството, че е необходимо нещата да се променят.
Има вече диалог между групировките за разрешаването на проблемите, допълни той.
Елевтеров изрази специална благодарност на българския народ, на правителството, на външния министър Калфин, на българския посланик в Нигерия, който използвал и частни връзки за освобождаването.

Компанията, в която работи сънародника ни също е действала на местно равнище. Тя му е предложила да бъде преместен, но Елевтеров каза, че след като от 15 години е там, не би искал да се мести в друга държава.

Заместник-министър Kючуков също изказа благодарност на всички, съдействали за освобождаването на Елевтеров - „Екс про груп", властите на Нигерия на централно и местно равнище, посолството на Великобритания в Нигерия, българското посолство в Нигерия и Министерството на външните работи.
Той припомни, че за една година имаме няколко подобни случаи и бяха извършени успешни евакуации на нашите сънародници в Ливан през август и септември миналата година и на сънародниците ни от ивицата Газа неотдавна.