От 1 януари в заведенията, в които няма отделни места за пушачи и непушачи, няма изобщо да се пуши. Това уточниха за бТВ от ХЕИ. Пушенето във въпросните заведения, които не са осигурили места за непушачи, ще бъде разрешено само след като собствениците на тези заведения обособят места за непушачи.

От 1-ви януари 2005 година ще има зони за пушачи и непушачи във всички категории влакове, съобщиха от прес-службата на БДЖ. Пушенето в коридорите на влаковете ще бъде забранено.

В експресните и бързите влакове пушенето ще е позволено в първокласните вагони - в последните 3 купета, в първокласните и второкласни безкупейни вагони ще се пуши само на места, отделени с преграда и оборудвани за тази цел. Във влаковете с 5 и повече второкласни вагони, цигари ще се палят само в 2 вагона.

Във влаковете, които имат от 2 до 4 второкласни вагона - място за пушачи ще има само в един вагон. В пътническите влакове пушенето ще е позволено в един вагон. Пушенето се забранява в коридорите, тоалетните и платформите на влаковете, както и във всички влакови композици, които пътуват само 2 часа.

Няма да може да се пуши и в спалните и кушет вагони. Глобата за пътници, които пушат в забранените зони, засега остава 5 лева. Предстои Съветът на директорите на БДЖ да разгледа предложения за увеличаване на размера на това наказание.

Ресторант-вагоните са отдадени от БДЖ под аренда, на фирма "Ресторанти и специализирани вагони" АД, която следва да определи доколко и в каква степен ще бъде разрешено тютюнопушенето там.