От това лято ще получаваме касова бележка при наем на шезлонг и чадър на плажа.

Само седмица остава до крайния срок на всички търговци и институции, издаващи билети за услугите си, да закупят и регистрират в НАП касов апарат. С него те ще са длъжни да отчитат продажбите си след 20 юли. От тази дата ще получаваме касов бон за билети за музеи, концерти, включително за плажни екстри.

Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници, когато издаването им е задължително съгласно нормативен акт, както и при продажбата на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри.

Билетите за транспортни превози и хазарт обаче обезателно трябва да имат трайно вписана при отпечатването им минимална стойност и поне два защитни елемента върху себе си.

Задължително условие за тях остава и това да са отпечатани по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа. Досега всички търговци и институции, които издаваха билети за извършваната от тях дейност, не бяха длъжни да регистрират или отчитат чрез фискален касов апарат предлаганите на потребителите услуги.