Специализираният наказателен съд наложи присъди от 4 до 7 години лишаване от свобода, конфискация на имущество и на над 2,3 млн. лв. на пет лица, обвинени от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Участниците в групата реализирали данъчните измами като използвали мрежа от фирми от типа "липсващ търговец". Получатели на доставките на месо от Испания, Франция и други европейски държави били две реални търговски дружества със седалища във Велико Търново и Плевен, собственост на трима от осъдените. Стоката пристигала директно в техните складове, но с предварително изготвени документи на фирми от типа "липсващ търговец".

Трима арестувани от „месарите”, прали пари

Трима арестувани от „месарите”, прали пари

Било "ирелевантно" коя партия ги подкрепя

Месото незабавно било "продавано" на реалните дружества, което им давало възможност да приспадат неследващ им се ДДС. Сумите, с които бил ощетяван бюджетът, се разпределяли между участниците в групата.

От ноември 2011 г. до септември 2013 г. участниците в групата ощетили държавния бюджет с над 13 милиона лева чрез избягване установяването и плащането на ДДС при вътрешно общностни придобивания на месо от страни в Европейския съюз.

Седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим и конфискация на недвижим имот (апартамент) в София наложи съдът на участника в групата, който организирал мрежата от кухи фирми и счетоводния офис, в който бил изработван фиктивният документален поток за реализиране на данъчните измами.

По 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим съдът определи за тримата собственици на реалните търговски дружества. За всеки от тях съдът постанови и конфискация на цялото им имущество и парични средства, в т.ч. автомобили Мерцедес GLK CDI 4 MATIC и Ауди Q7; автомобил Мерцедес C 400 ХИБРИД и парична сума в размер на 1 177 607,09 лв.; 14 дка лозя и сума от 1 164 775,83 лв.

Четири години лишаване от свобода е наказанието на участника в групата, който издирвал малоимотни и малограмотни лица и съдействал за регистрирането им като собственици на кухите фирми.

Върху средствата в размер на над 2,3 млн лева, за които съдът постанови отнемане в полза на държавата, е наложен запор като обезпечителна мярка до произнасяне на окончателна присъда по делото.