С 600 000 лв. от неплатено ДДС е ощетена държавата за 6 месеца от престъпна група за данъчни измами.

От Специализираната прокуратура се похвалиха с две успешни акции, които са провели тези дни - едната е свързана с данъчни измами – за която съобщиха вчера от МВР, а другата с фалшифициране на парични средства.

На 16 март сутринта Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) със съдействието на НАП и под ръководството на Спецпрокуратурата е провела акция по прекратяване на дейността на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Припомняме, установено е, че е имало внос на месо от ЕС, но част от вноса е продаван на черно.

На над 18 адреса са извършени претърсвания и изземвания. Първоначално са задържани 9 лица, но впоследствие като обвиняеми са привлечени трима.

Единият е собственикът на фирма „Мес комерс“ Росен Терзиев. Вторият - Веселин Минев, който е бил финансист на групата и е извършвал финансовите операции, свързани с укриването на придобитите по престъпен начин пари.

Третият, Методи Методиев, контролирал кухите търговски дружества и участвал в подмяната на документи при преминаването на ТИР-овете на границата, с цел да бъде избягван финансов контрол.

В офиса на Методиев са иззети печати на чуждестранни дружества, занимаващи се с производство на месо.

Тримата обвиняеми са задържани до 72 часа. Шефката на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова коментира, че броят на обвинените не е „константна величина“. Предстои анализ на събраните доказателства, така че броят на обвиняемите може и да се увеличи.

До момента са разпитани над 20 свидетели.

Групата дори разбрала, че полицаите са по петите ѝ, но в крайна сметка операцията е протекла успешно.

Щетата за държавата в периода март 2015 г. до септември 2015 г. е около 600 000 лв. неплатено ДДС. Ще се изследва обаче и периодът от септември миналата година до настоящия момент.

По повод появилата се „пикантна” информация в медиите, че задържаните са дарители на ДСБ, Попова заяви: „Ирелевантно е коя партия ги подкрепя или те подкрепят.“

Седалището на фирмата е в София. Няма данни за предишни криминални прояви на задържаните.

От 3 до 10 години затвор могат да получат участниците в престъпната схема.