"135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес. Половин България по волята на Великите сили бе оставена под властта на султана.

Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от родината. Докато в Търново свободна България се сдоби с Конституция, на българите от Източна Румелия бе натрапен Органическият устав - една нефелна конституция, която им отреждаше ролята на безгласни поданици.

Дейците на Съединените поправиха тази историческа несправедливост. В онези дни възродена България показа как един просветен народ, без насилие, от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа родина и няма сила, която да го спре.

Победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват свободата си. Хора - дръзки и свободолюбиви - с принципи и решителност се намират винаги в нашата история, дори когато народът е изглеждал примирен.

Говоря го от няколко години при срещите ми с вас. До скоро го правех с надежда и очакване. До скоро заедно с вас почитахме славното минало на нашите герои - победите на нашата страна в историята, но историята неумолимо се движи напред. Днес будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата".

Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота - свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и святата република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи, с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България.

В която българите са братя и със знанието на един древен народ разбират, че толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България.

От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще. Поклон пред дръзките и храбрите! Да живее свободна и единна България!"

С тези думи президентът Румен Радев поздрави събралото се множество на площад "Съединение" в Пловдив по повод тържествената церемония, отбелязваща честванията на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Преди държавния глава реч държа кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той обаче бе освиркан и думите му бяха заглушавани от възгласи "Оставка".