Градските активисти от Спаси София изпратиха днес писма до седемте политически партии, които най-вероятност ще бъдат представени в 47-мото Народно събрание с призив публично да се откажат от незаконните си депутатски места за паркиране, окупирали едно от най-емблематичните градски пространства на столицата. Те призовават политическите партии още преди изборите да поемат публичен ангажимент, че ще дадат личен пример и ще се откажат от привилегиите си в името на обществения интерес.

Според тях предишните ръководства на Народното събрание незаконно са си присвоили публичната общинска площ около сградата на Парламента, като даже не са плащали и дължимата такса към Столичната община. Очевидно не става въпрос за никаква зона за сигурност, а за подигравка с гражданите и злоупотреба със закона" - категоричен е Андрей Зографски, транспортен експерт от Спаси София.

Не превръщайте София в голям платен паркинг, зове съветникът Иван Таков

Не превръщайте София в голям платен паркинг, зове съветникът Иван Таков

Големият въпрос е не къде отиват парите, а за какво се харчат

От организацията са категорични, че депутатите няма как да бъдат привилегировани, докато всички останали граждани, фирми или институции плащат по 650 лв. на месец за всяко резервирано място в режим служебен абонамент.

От Спаси София припомнят, че в момента депутатите разполагат с два паркинга с общ капацитет от над 220 места. От Спаси София очакват от БСП, ГЕРБ, ДБ, ДПС, Изправи се БГ! Ние Идваме, ИТН и Продължаваме Промяната още преди изборите да заявят публично, че ще се откажат от сегашната си незаконна привилегия и ще освободят паркинга при Св. Александър Невски. "Очакваме с нетърпение отговорите на партиите, които ще публикуваме на страницата си на 10.11.2021 г. Смятаме, че това ще бъде още един знак към гласоподавателите, които да направят информиран избор след две седмици" - завършват от Спаси София.