Борис Бонев поиска повишаване на статута на сгради-паметници на културата на среща с министър Минеков. Това се случи по време на работна среща. На нея градските активисти повдигнаха въпроса за необходимостта от повишение на статута и степента на защита на няколко емблематични стари сгради в столицата, които са застрашени от срутване.

"Сред тях са къщата на Иван Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" и къщата на Шапкарев на бул. "Ген. Скобелев". И двете къщи се намират на апетитни и скъпи локации в центъра и умишлено са оставени без покрив и грижа от страна на собствениците. "Подозирам, че собствениците чакат къщите да паднат, за да могат да построят поредните безлични мастодонти на тяхно място. Затова искам незабавно да се повиши статута им, за да могат да бъдат спасени!" - категоричен е Борис Бонев.

Независимият общински съветник каза, че от Спаси София са изпратили още пет мотивирани предложения за повишаване на статута и на други ценни за културното наследство на София сгради. Сред тях са сградата на Модерен театър и Гранд хотел Париж на бул. "Кн. Мария Луиза", както и сградата на Кино Възраждане. "Сградата на пл. Възраждане умишлено е оставена без покрив след пожара преди няколко години, за да може конструкцията ѝ да бъде унищожена, а на мястото да израсне 12 етажен хотел.

Евросъдът осъди България заради глоба за паметник на Димитър Благоев, пременен като Дядо Мраз

Евросъдът осъди България заради глоба за паметник на Димитър Благоев, пременен като Дядо Мраз

Държавата трябва да възстанови глобата, наложена на лидера на ДСБ в Благоевград

"Искаме да бъде повишен статута и на първото трамвайно депо в София - Клокотница, което е в трагично състояние. От тази сграда преди 120 години тръгва трамвайният транспорт в столицата, което го прави идеално място за транспортен музей на София, както и за културен център. Особено важен казус, който е бил обсъден на срещата е този за запазването на софийските павета.

Градските активисти настояват старите емблематични за града павета да бъдат запазени по малките улици, докато за големите булеварди с интензивно движение, те не са подходяща настилка. "По артерии като бул. "Цар Борис III", бул. "Гоце Делчев" или бул. "Пенчо Славейков" паветата трябва да бъдат премахнати, но те задължително трябва да отидат на малките улици, особено в центъра, защото там те са част от архитектурния ансамбъл. Ще се борим списъкът със защитени улици да бъде променен, защото предложенията на Столичната община са точно в обратната посока и ние сме категорично несъгласни с това.", казват от Спаси София.