На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация.

На 20 декември 2006 година Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчаха с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН.

Целта е да се подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да се подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да се насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

Довечера ще се състои благотворителен концерт "Заедно срещу диабета" в подкрепа на децата с диабет в България. Концертът, организиран от Националната асоциация на децата с диабет, ще се проведе на 14 ноември 2008 г. от 20.00 часа в Зала 1 на НДК. За участие са поканени Дони и Нети, участниците от Dancing stars и Music Idol, а водещи ще бъдат Иван и Андрей.

Всички средства, събрани от концерта, ще бъдат предоставени на Националната асоциация на децата с диабет за подпомагане на дейността й в грижите за децата с диабет.

Все повече деца в България се разболяват от диабет преди да навършат 5 години.

От 8.30 часа до 13.00 часа в залата за обучение на пациенти в Четвърта многопрофилна болница за активно лечение - София АД ще извърши безплатни изследвания на кръвна захар с глюкомер на всички желаещи граждани, При необходимост пациентите ще бъдат консултирани с ендокринолог.

Прегледи на нивата на кръвната захар ще се правят и в редица училища.

В световния ден на болните от диабет, който се отбелязва под мотото "Живот за детето" във Велико Търново ще бъде направено изследване на кръвната захар на повече от 300 ученици.

Над 9500 души във великотърновска област са болни от диабет. От тях 24 са деца. Броят на заболелите деца ежегодно нараства с 3%.

В Световния ден за борба с диабета регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве ще проведе скрининг сред представителна група ученици, съобщи д-р Росица Раева.

Този скрининг има за цел да изследва стойностите на кръвната захар на учениците от Велико Търново на възраст между 16 и 17 години. В скрининга ще участват 352-ма ученика от 15 училища и при установяване на повишени стойности на кръвната захар учениците ще бъдат насочени към личните лекари.

От инспекцията съобщиха, че според американски проучвания в следващите години се очаква от диабет да заболее всяко трето дете.